Bier brouwen met een bierbrouwset

Published by Admin on

Met een bierbrouwset kun je thuis helemaal zelf je eigen bier brouwen. Vroeger was bier brouwen enkel weggelegd voor bierfabrikanten en ambachtelijke brouwers van de abdij. Tegenwoordig kun je als consument gewoon een bierbrouwset kopen waarmee je thuis je eigen IPA, Tripel, Belgisch blond, Weizen of wellicht een Pilzen kunt brouwen. Maar waar bestaat zo’n bierbrouwset eigenlijk uit? En hoe doe je dat, je eigen bier brouwen? We leggen je in dit artikel alles uit over het brouwen van je eigen bier met een bierbrouwset.

Wat is een bierbrouwset?

Een bierbrouwset heb je in vele soorten en maten en wordt ook wel vaak een bierbrouw pakket genoemd. Simpel gezegd, bevat het alles wat je nodig hebt om je eigen bier te kunnen brouwen. Zowel de ingrediënten als de middelen die je ervoor gebruikt.

Elk bierbrouwset is natuurlijk anders. Maar, over het algemeen kunnen we de bierbrouwsets opbreken in drie soorten. Dit heeft te maken met het bierbrouw proces. Bier brouwen doe je namelijk in 7 stappen. Echter, bij niet elk bierbrouwset hoef je al deze 7 stappen te doorlopen. Bij sommige sets krijg je echt alle “ruwe grondstoffen” die je nodig hebt om het gehele proces van stap 1 tot en met 7 te doorlopen. Maar er zijn ook heel veel sets op de markt waarbij je de eerste of de eerste drie stappen kunt overslaan. Om je wat beter te kunnen uitleggen wat hiermee wordt bedoeld nemen we je kort mee in het bierbrouw proces.

Het bierbrouw proces

Zoals we je al vertelden bestaat het bierbrouwproces uit zeven stappen. Om je eigen bier te kunnen brouwen heb je een aantal materialen en ingrediënten nodig. Bij elke stap heb je specifieke materialen en ingrediënten nodig. De drie hoofdingrediënten van bier zijn:

 1. Mout
 2. Hop
 3. Gist

Mout is een graansoort. Er zijn talloze verschillende soorten mout waarmee je verschillende soorten bier kunt maken. In mout zitten allerlei bestandsdelen die worden afgebroken tot bier wanneer je deze met water verwarmt. Dit verwarmen is stap twee van het bierbrouw proces en wordt ook wel maischen genoemd.

Echter, alvorens je dit doet, dien je de mout te schroten. Schroten wordt ook wel omschreven als het pletten, kneuzen of malen van je mout. Met schroten maak je de zetmeellichamen van de mout kapot. Als je het vervolgens verwarmt dan is het water in staat de zetmeellichamen af te breken tot suikers die je nodig hebt voor je bier. Het schroten van mout is iets wat je niet zomaar even doet door je mout in de blender te gooien. Schroten doe je namelijk met een schrootmolen. Een speciaal ontworpen molen die het mout precies grof genoeg weet te schroten voor het perfecte biertje.

Als je een schrootmolen bezit kun je prima je eigen mout schroten. Een schrootmolen is niet super duur, maar kost je al wel snel een paar tientjes bovenop de rest van je bierbrouwset. Wil je iemand een bierbrouwset cadeau doen of het zelf gewoon een keer proberen? Dan is het aanschaffen van een schrootmolen wellicht een brug te ver. Vooral als je er niet zeker van bent deze vaker te gaan gebruiken.

Verkopers van bierbrouwsets spelen hier handig op in. Veel bierbrouwsets worden namelijk verkocht met mout wat reeds is geschroten zoals de Brewferm Bierkits van Brouwland.  Zo sla je stap 1 van het bierbrouwproces over en hoef je geen schrootmolen aan te schaffen. Dat scheelt je toch weer dertig euro.

Wil je het bierbrouw proces écht van A tot Z volgen en niks overslaan. Let er dan op dat je een bierbrouwset koopt met mout wat nog niet is geschroten. Echter, wees je er dan wel van bewust dat je ook een schrootmolen dient aan te schaffen. Gooi je mout NIET in de blender!

Maischen, filteren en spoelen

Zoals we je vertelden dien je mout wat is geschroten te verwarmen met water. Tijdens dit proces worden bestandsdelen in je mout door het water afgebroken. Dit proces wordt ook wel maischen genoemd. Het  is wellicht één van de belangrijkste processen tijdens het brouwen van bier. Na het maischen dien je het mengsel wat je hebt te filteren en spoelen. Hiermee verwijder je alle oneffenheden en krijg je een mengsel wat “wort” heet.

Het maischen, filteren en spoelen is een leuk, maar ook een zeer precies proces. Zo moet je bij het maischen een strak temperatuur- en tijdsschema aanhouden. Voor het maischen heb je een grote pan nodig. Voor het filteren en spoelen heb je verscheidene materialen nodig zoals een filterkuip of een hevelfilter/wortverzamelpijp.

Bij sommige bierbrouwsets hebben ze niet alleen de eerste stap maar de eerste drie stappen voor je reeds uitgevoerd. De mout is reeds geschroten, vervolgens is het verwarmd met water, gefilterd en gespoeld. Het mengsel wat hieraan is overgebleven wordt vervolgens in de fabriek ingekookt tot een soort pasta en wordt verkocht. Dit wordt ook wel een moutextract genoemd.

Veel bierbrouwsets en met name de instapsets worden geleverd met een moutextract. Een moutextract hoef je alleen nog te mengen met water en aan de kook te brengen. Vervolgens dien je er hop aan toe te voegen. Hierna dien je het te koelen en kun je het gaan vergisten.

Een bierbrouwset met een moutextract is vaak het meest voordelig. Dit komt doordat je voor de eerste drie stappen in het bierbrouw proces bepaalde materialen nodig hebt die je in het geval van een moutextract kunt overslaan en dus niet hoeft aan te schaffen. Denk aan een schrootmolen en een filterkuip. Daarentegen is je eigen bier brouwen met een moutextract wel een stuk minder uitdagend.

Wat zit er in een bierbrouwset?

We hebben je net uitgelegd welke drie soorten bierbrouwsets er zijn. Maar, wat zit er dan in deze verschillende bierbrouwsets? Laten we maar beginnen met de doorgaans meest voordelige bierbrouwsets. De bierbrouwset op basis van een moutextract.

De bierbrouwset op basis van een moutextract

Zoals uitgelegd kun je met een moutextract de eerste drie stappen van het bierbrouwen overslaan. De stappen die je dan nog wel dient uit te voeren is het koken van de wort, het vergisten en het bottelen. De materialen en ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn:

 1. Het moutextract
 2. Hop (voor de bitterheid en het aroma)
 3. Een vergistingsemmer met waterslot waarin je je bier kunt laten vergisten
 4. Gist om je bier te kunnen laten vergisten
 5. Een professioneel reinigingsmiddelen voor het reinigen van je materialen.

Dit zijn de vijf dingen die je écht niet kunt missen voor het brouwen van je eigen bier op basis van een moutextract. Bij sommige bierbrouwsets zitten aanvullende materialen die het bier brouwen makkelijker maken. Materialen zoals:

 1. Een kookpan. Zonder kookpan dien je zelf thuis te bezitten over een grote pan om de wort in te kunnen koken.
 2. Een thermometer. Met een thermometer kun je een strakker kookschema aanhouden.
 3. Lege bierflesjes en kroonkurken. Je moet natuurlijk je bier ergens in kunnen bottelen. Zitten er geen lege bierflesjes in je bierbrouwset? Dan lenen gebruikte en goed gereinigde Grolsch beugels zich hier ook erg goed voor.
 4. Een kroonkurkapparaat voor het bevestigen van de kroonkurken bij het bottelen.

De bierbrouwset op basis van mout

Als je een bierbrouwset koopt op basis van mout heb je meer stappen in het bierbrouwproces te doorlopen. Hiervoor heb je vanzelfsprekend ook meer materialen nodig. In een doorsnede bierbrouwset op basis van mout zitten onder andere de volgende materialen:

 1. Mout (geschroten of ongeschroten)
 2. Een schrootmolen in het geval de mout niet is geschroten
 3. Een filterkuip/filteremmer voor het filteren van je wort
 4. Hop voor de bitterheid en het aroma
 5. Een vergistingsemmer met waterslot voor het vergisten
 6. Gist om je bier te kunnen laten vergisten
 7. Een professioneel reinigingsmiddel voor het reinigen van je materialen

Deze zeven ingrediënten en materialen zijn onmisbaar als je bier gaat brouwen op basis van mout. Als de mout reeds is geschroten kun je de schrootmolen achterwege laten. Naast deze zeven ingrediënten en tools tref je de volgende materialen ook wel eens in een bierbrouwset aan:

 1. Een kookpan om in te kunnen koken en maischen
 2. Een thermometer om nauwkeurig een temperatuurschema te kunnen aanhouden
 3. Een hydrometer om een indicatie te kunnen krijgen van het alcoholpercentage van je bier
 4. Lege bierflesjes met kroonkurken voor het bottelen.
 5. Een kroonkurkapparaat voor het bottelen.

Kortom, een bierbrouwset heb je in vele soorten en maten. Weet je niet zeker of je eigen bier brouwen voor jou is weggelegd maar wil je het een keer laagdrempelig proberen? Of is het een cadeau? Overweeg dan om een bierbrouwset op basis van moutextract te kopen. Wil je meer uitdaging en ben je van plan het vaker te doen? Ga dan zeker voor een bierbrouwset op basis van verse of reeds geschroten mout!