Bier brouwen voor beginners

Published by Admin on

In dit artikel gaan we dieper in op bier brouwen voor beginners. Als je de juiste middelen en ingrediënten hebt is het prima mogelijk om thuis, in bijvoorbeeld je keuken, je eigen bier te brouwen. Maar waar begin je? Wat heb je allemaal nodig? En waar moet je op letten? Dat leggen we je allemaal uit in deze uitleg over bier brouwen voor beginners.

Bier brouwen voor beginners

Wie als beginner van plan is bier te brouwen begint bij de vraag: Hoe professioneel wil je het aanpakken en hoe frequent wil je bier gaan brouwen?

Het antwoord op deze vraag is namelijk erg bepalend wat je aan ingrediënten en materieel zult moeten aanschaffen en hoe het brouwproces verloopt. De verreweg simpelste manier van bier brouwen is brouwen middels een moutextract. Deze manier is ook het snelst, het goedkoopst maar komt natuurlijk ook met een prijs. Er is minder ruimte tot creativiteit, het is minder uitdagend en je hebt minder impact op de uiteindelijke kwaliteit van het bier omdat je minder verse producten kunt gebruiken.

Oftewel, de eerste vraag bij bier brouwen voor beginners is: welke uitdaging zie je jezelf voor?

Wil je het gewoon een keer proberen en het daarbij laten? Dan is een moutextract de perfecte oplossing. Op deze manier hoef je weinig te investeren in het materieel wat je nodig zou hebben als je het groter zou aanpakken. Het is natuurlijk zonde om veel uit te geven aan materiaal en dit slechts eenmalig te gebruiken.

Bier brouwen met een moutextract

Het bier brouw proces bestaat uit een aantal stappen. Allereerst moet je de mout schroten, deze verwarmen tot wort (maischen), deze wort filteren en spoelen, de wort koken, de wort koelen, vergisten en uiteindelijk bottelen.

Ga je bier brouwen met een moutextract dan sla je de stappen schroten, maischen, filteren en spoelen over. Je ontvangt een moutextract wat je meteen met wat hop kunt koken tot een brouwsel.

Moutextract is een hoog geconcentreerd poeder of vloeistof wat je met water moet mengen en moet verwarmen. Moutextract wordt gemaakt in een fabriek waar de fabrikant simpelweg de eerste paar stappen van het bier brouwen alvast voor je doorloopt.

Oftewel, mout wordt geschroten, verwarmd tot wort en deze wort wordt vervolgens volledig ingekookt tot een poeder of pasta die we kennen als moutextract.

Moutextract kun je veelal online verkrijgen. Je kunt het verkrijgen in verschillende hoeveelheden en soorten. Soorten zoals de IPA, een weizen, een tripel enzovoorts.

Zoals we eerder zeiden dien je moutextract te mengen met water en het te verwarmen. Vervolgens voeg je op verschillende momenten de hop toe aan het brouwsel om je bier smaak en aroma te geven. Het is per soort bier verschillend hoe lang je het moet koken, op welke temperaturen maar ook wanneer je welke soort hop moet toevoegen. Als je gaat koken met een moutextract krijg je in de meeste gevallen kookinstructies mee.

Wat heb je nodig om bier te brouwen met moutextract?

Als je bier gaat brouwen met moutextract heb je een pan of brouwketel nodig die groot genoeg is voor de hoeveelheid bier die je gaat brouwen. Ook heb je een gistingsvat incl. waterslot, hop en lege flesjes met eventueel kroonkurken en een kroonkurkapparaat nodig.

De brouwketel of grote pan heb je nodig om het bier in te kunnen brouwen. De hop dien je er tijdens het koken aan toe te voegen voor smaak en aroma en het gistingsvat incl. waterslot heb je nodig om het bier te laten vergisten.

Als je daar allemaal klaar mee bent dan rest je alleen nog het bottelen. Oftewel, het bier in de flesjes doen. Hier kun je nieuwe flesjes voor kopen maar, mits je ze goed schoonmaakt, kun je ook oude flesjes hergebruiken. Vooral de Grolsch beugels leunen zich hier goed voor omdat je ze makkelijk kunt hersluiten zonder gebruik te maken van kroonkurken.

Wil je in meer detail weten hoe je bier moet brouwen met een moutextract? Lees dan stap 5  tot en met stap 9 op de zelf bier brouwen pagina.

Bier brouwen voor beginners met mout

Wil je het bier brouwen wat serieuzer aanpakken? Wat meer uitdaging hebben dan het aan de kook brengen van een poederextract? Overweeg dan om bier te gaan brouwen met echt mout. Door dit te doen kun je het bierbrouwproces van A tot Z volgen zoals de echte brouwer het ook doet. Je moet er echter wel wat tools voor aanschaffen. Maar, als je van plan bent vaker te brouwen dan kun je deze tools natuurlijk hergebruiken.

Mout is simpelweg ontkiemd en gedroogd graan. Het is het hoofdbestandsdeel van bier maar ook andere alcoholische dranken zoals whiskey en jenever. Je kunt het voornamelijk online aanschaffen. Het komt in vele soorten en kleuren. Met elke soort kun je weer een andere soort bier maken. Pilsener, IPA’s, licht bier, donker bier enzovoorts.

Als je bier gaat brouwen met mout doorloop je het gehele proces. Allereerst dien je de mout te schroten. Schroten wordt vaak omschreven als het breken of kneuzen van de mout. Met schroten zorg je ervoor dat de mout breekt en het bliesje wat erom zit loslaat. Als het mout in contact komt met warm water zal het zetmeel gaan afbreken en worden omgezet tot suikers.

Het schroten van mout doe je met een schrootmolen. Dit is een speciale molen die ervoor zorgt dat je de mout niet te grof en niet te fijn zult schroten. Probeer geen kosten te besparen door je mout in de blender, keukenmachine of hakmolen te gooien  want dan krijg je een waardeloos biertje.

De tweede stap in het proces wordt maischen genoemd. Door de mout met warm water in contact te brengen worden de zetmelen afgebroken tot suikers. Hierdoor krijg je een mengsel wat wort genoemd wordt. Dit mengsel wordt vervolgens gefilterd en gespoeld tot een heldere variant.

Deze wort dient vervolgens te worden gekookt. Tijdens het koken wordt op verschillende momenten hop toegevoegd om het bier smaak en aroma te geven.

Als de wort is gekookt is het tijd om het brouwsel zo snel mogelijk te laten afkoelen tot ongeveer 24 graden. Nadat dit is gebeurt wordt het brouwsel met gist gemengd in een gistingsvat zodat het kan gaan vergisten.

Als het vergisten klaar is voeg je nog wat suiker toe en kun je het bottelen. In de fles zal het vervolgens nog gaan nagisten en wordt het bier lekker levendig.

Voor het schroten, maischen, filteren en koken ben je ongeveer een halve dag bezig. Hierna volgt ongeveer 2 weken van vergisting. Daarna vindt het bottelen plaats en moet het bier ongeveer 2 weken nagisten.

Kortom, de doorlooptijd van ruwe mout naar een drinkbaar biertje is ongeveer een maand.

Wat heb je nodig om bier te brouwen met mout?

Als je bier wil gaan brouwen met mout heb je heel wat meer tools nodig dan wanneer je bier wil gaan brouwen met een moutextract. Je hebt net als bij het brouwen van bier met een moutextract een vergistingsemmer, een grote pan of brouwketel, gist en hop nodig.

Wat je daarnaast nog extra nodig hebt is een filterkuip of filteremmer om de wort te kunnen filteren. Ook heb je een thermometer nodig om de temperatuur tijdens het maischen te kunnen bijhouden. En tot slot heb je natuurlijk mout nodig.

Wil je je mout zelf schroten, dan zul je ook een schrootmolen nodig hebben. Overigens is het ook mogelijk om je mout reeds geschroten te kopen.

Kortom, bij het brouwen van bier met mout heb je wat meer middelen nodig dan bij het brouwen met moutextract. Het kost je wat meer geld maar levert je ook heel wat meer plezier op. Brouwen met een moutextract is natuurlijk wel een beetje alsof je limonadesiroop aan het maken bent.

Wil je meer weten over het brouwen van bier met mout? Lees dan stap 1 tot en met stap 9 op de zelf bier brouwen pagina.

Welke keuzes en/of afwegingen zijn er verder?

We hebben je hierboven de twee mogelijkheden van bier brouwen voor beginners uitgelegd. Brouwen met moutextract en mout zijn min of meer de twee manieren waarop je thuis bier kunt brouwen. Maar wat voor keuze afwegingen zijn er eigenlijk verder?

Als je gaat brouwen met mout heb je vrij veel keuze in hoe professioneel je het wil aanpakken. Van alle materialen die je kunt kopen heb je natuurlijk verschillende prijsklasses met een verschillende kwaliteit.

Zo kun je een simpele met de hand aangedreven schrootmolen kopen maar ook een walsenmolen die van een stuk hoogwaardigere kwaliteit is. Natuurlijk kun je koken in grote pannen maar je kunt er ook voor kiezen om elektrisch of op gas aangedreven brouwketels te kopen.

Je kunt filteren met een filterkuip maar ook overwegen om een hevelfilter te gebruiken. Kortom, je hebt qua materialen erg veel keuze qua kwaliteit, prijs en uiteindelijk natuurlijk de kwaliteit van je biertje. Met goedkopere materialen heb je overduidelijk minder controle over het brouwproces en het eindresultaat.

Maar wij snappen natuurlijk volledig dat je als hobbybrouwer geen volledig industriële installatie gaat opstellen.

Wil je meer details over het brouwen van bier? Kijk dan eens op de pagina over zelf bier brouwen.